Cardio e suficient pentru a slăbi?

Exercițiile cardio sunt considerate o metodă necesară pentru slăbire și majoritatea dintre noi credem că o  oră de cardio pe zi ne ajută să ținem greutatea sub control. Și pentru unii dintre noi pare să funcționeze dar nu pentru toți. Așa că este sau nu cardio necesar și suficient pentru a slăbi?

Răspunsul pe scurt este: NU

Pierderea de grăsime rămâne o problemă de calorii: ca să slăbim trebuie să ardem mai mult decât mâncăm! Adică, fie că mâncăm mai puțin, fie că ardem prin mișcare mai mult, fie că facem și una și alta simultan…

Cercetările arată că cea mai bună opțiune este varianta combinată, adică o alimentație sănătoasă însoțită de exerciții zilnice, așa cum reiese dintr-un studiu privind obezitatea.

În cadrul studiului, femeile aflate în postmenopauză supraponderale și obeze au urmat fie un program numai cu dietă, fie un program cu exerciții fizice, fie un program combinat de exerciții și dietă pentru un an. Femeile care au urmat programul de asociere au înregistrat cele mai bune rezultate de pierdere de grăsime, în timp ce femeile care au urmat programul cu exerciții fizice au înregistrat cele mai slabe rezultate în pierderi de grăsime (10,8% față de 2,4% pierderi de grăsime). Interesant, femeile din programul exclusiv alimentar au înregistrat, de asemenea, rezultate semnificative până la sfârșitul anului (8,5%).

Ceea ce este interesant, de asemenea, femeile din programele de exerciții fizice și combinate au efectuat exerciții aerobice (cardio). Ședințele de cardio au fost în partea inferioară a pulsului (similar cu antrenamentele noastre de Low End Endurance) și au ajuns la maxim la 45 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână.

Cu toate acestea, așa cum am văzut, femeile din grupul combinat au pierdut doar puțin mai multe grăsimi decât femeile din grupul alimentar. În acest sens, cardio nu este necesar pentru pierderea de grăsime, dar vă poate ajuta să vă atingeți obiectivul atunci când este combinat cu o dietă sănătoasă.

Deci sunt antrenamentele de tip #fatburn cea mai bună opțiune de exercițiu pentru pierderea de grăsime? Probabil ca nu.

Din articolul citat vedem că exercițiile de forță care dezvoltă masa musculară contribuie la îmbunătățirea capacității de ardere a caloriilor. Antrenamentele de tipul HIIT pot aduce în ecuație efectul de afterburn (post combustie), adică timp de câteva ore (până la 72 ore) ardem o cantitate mai mare de calorii decât în mod normal deci îmbunătățim rezultatele ecuației.

Ecuația de slăbit este simplă:

INTRĂRI < IEȘIRI   =>  slăbim
INTRĂRI = IEȘIRI   =>  stagnăm
INTRĂRI > IEȘIRI   =>  acumulăm lipide 

Ce concluzie putem trage?

Dacă pentru INTRĂRI este util să avem ajutorul unui nutriționist, la capitolul IEȘIRI este util să folosim antrenamentele CARDIO, HIIT, cele de STRENGTH pentru dezvoltare musculară și antrenamentele de INTERVALE într-un mod echilibrat ca să putem beneficia de avantajele fiecărui tip de antrenament. Un program variat de exerciții și repaos combinat cu o alimentație adecvată ne sunt utile pentru o ecuație sănătoasă!

O zi minunată să aveți și multă sănătate!

1 Comentariu la Cardio e suficient pentru a slăbi?

Lasă un răspuns

Acordă o notă:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare


Alcoolul și dieta

Slăbit : alcool, dieta, slabit : 29.12.2019 : 0 comments

și o mică atenționare de sărbători Este aproape imposibil să treci de perioada sărbătorilor și să nu consumi alcool. Sunt […]


”Afterburn”, mai ardem calorii după antrenament?

Slăbit : 19.11.2019 : 0 comments

Ați observat că de multe ori, spre final de antrenament ridicăm puțin pulsul? Uneori pentru câteva minute bune chiar dacă […]


Un pas mic pentru a slăbi eficient!

Slăbit : 14.11.2019 : 2 comments

Cel mai lung drum începe cu primul pas… cel puțin așa ne învață un vechi proverb! Și în #WeightLoss, sau […]