Alcoolul și dieta

și o mică atenționare de sărbători

Este aproape imposibil să treci de perioada sărbătorilor și să nu consumi alcool. Sunt atâtea evenimente pline de emoție, reuniuni cu familia și prietenii, multe momente de bucurie și, în mod tradițional, asociem acestea și cu ceva mai tare sau mai puțin tare. Așa facem de sute de ani, este parte din ceea ce suntem.

Dar pentru cei care ne dorim să fim atenți la greutatea noastră și să o ținem sub control e bine să știm câteva lucruri simple despre alcool:

Alcoolul are foarte multe calorii

O petrecere sau reuniune de familie unde consumăm alcool ne aduce starea de bine (inițial :)) dar, pentru aceasta, plătim un preț: un gram de alcool aduce 7 calorii, ceea ce este mai mult decât majoritatea nutrienților. Doar un gram de grăsime pură ne aduce mai mult de atât, adică 9 calorii… și de sărbători mesele noastre abundă în mâncăruri grase. Surprinzător 1 gram de carbohidrați ne aduce 4 calorii și un gram de proteină tot 4.

Nu consumăm mai multe calorii pentru a metaboliza alcoolul,

așa cum facem cu celelalte tipuri de alimente: carbohidrați, grăsimi sau proteine, pentru care consumăm energie ca să le putem transforma în alte elemente mai mici pe care să le putem absorbi în organism. Alcoolul se poate absorbi direct, deci nu este nevoie de vreun alt proces pentru descompunerea lui. Organismul nostru nu „muncește” pentru a-l asimila.

Ficatul este suprasolicitat

Deoarece alcoolul este perceput ca o toxină de organism, ficatul îl metabolizează cu prioritate. Grăsimile de la masa de crăciun sau revelion trebuie să aștepte la rând. Și, cât timp se metabolizează alcoolul, nu consumăm calorii suplimentar din alte surse! Viteza de metabolizare a alcoolului este de aproximativ 30 grame/oră și de aceea ne „amețim” dacă consumăm mai mult (pentru unii :))

Alcoolul scade glicemia și ne împinge la consumul de carbohidrați

Ficatul, în mod normal, menține nivelul zahărului din organism în echilibru. Atunci când este ocupat cu metabolizarea alcoolului nu mai poate face asta eficient și nivelul glicemiei scade și rămâne scăzut până când se termină de procesat alcoolul. De aceea simțim nevoia de a consuma dulce după ce consumăm alcool și eventuala durere de cap de a doua zi.

Caloriile din alcool neconsumate se vor stoca sub formă de grăsime

De fapt, orice calorie obținută din alimentație dacă nu e consumată se va stoca sub formă de grăsime. Dar caloriile obținute din alcool sunt stocate sub formă de grăsime inițial în ficat! Durează destul de mult până când ficatul poate exporta grăsimea către alte depozite din organism. Iar dacă noi consumăm prea des alcool sau prea mult, atunci ficatul nu mai reușește să trimită grăsimea în alte zone și obținem celebra „burtă de băutor de bere”.

Ce putem face?

Dacă înțelegem ce se întâmplă putem și acționa. Evident nu putem sări peste Crăciun sau revelion. Viața ar fi cam tristă fără ele. Și un consum moderat de alcool în această perioadă nu ne va dăuna ba dimpotrivă, sunt anumite băuturi chiar sănătoase. Dar, din punct de vedere al controlului greutății e bine să ținem cont de următoarele lucruri:

  1. Pune mai puțin în pahar! poate chiar și jumătate
  2. Evită amestecurile cu multe calorii (cockteil-urile sau băuturile dulci). Dacă nu le poți evita atunci consumă doar una și consideră-o desert!
  3. Consumă și apă în timp ce bei. Un pahar mic de vin și unul de apă. Te hidratezi dar nu ratezi petrecerea!
  4. Bea încet și cu înghițituri mici. Bucură-te de „pahar”.
  5. Încearcă să ții sub 200 de calorii alcoolul. Uite câteva valori ajutătoare:
    1. vin alb sau roșu la 150g are 125 de calorii
    2. berea normală la 330g are 100 de calorii
    3. vinul spumant la 150g are 100 de calorii
    4. vodka, wiskey, rom, gin la 50g au aprox 100 calorii

Sărbători fericite și multă sănătate!

Tu ai și alte sugestii despre cum putem ține alcoolul și/sau greutatea sub control?

Lasă un răspuns

Acordă o notă:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare


Cardio e suficient pentru a slăbi?

Slăbit : cardio, fatburn, HIIT, slabit : 22.12.2019 : 1 comments

Exercițiile cardio sunt considerate o metodă necesară pentru slăbire și majoritatea dintre noi credem că o  oră de cardio pe […]


”Afterburn”, mai ardem calorii după antrenament?

Slăbit : 19.11.2019 : 0 comments

Ați observat că de multe ori, spre final de antrenament ridicăm puțin pulsul? Uneori pentru câteva minute bune chiar dacă […]


Un pas mic pentru a slăbi eficient!

Slăbit : 14.11.2019 : 2 comments

Cel mai lung drum începe cu primul pas… cel puțin așa ne învață un vechi proverb! Și în #WeightLoss, sau […]