Este aproape imposibil să treci de perioada sărbătorilor și să nu consumi alcool. Sunt atâtea evenimente pline de emoție, reuniuni cu familia și prietenii, multe momente de bucurie și, în mod tradițional, asociem acestea și cu ceva mai tare sau mai puțin tare. Așa facem de sute de ani, este parte din ceea ce suntem.
Dar pentru cei care ne dorim să fim atenți la greutatea noastră și să o ținem sub control e bine să știm câteva lucruri simple despre alcool:
O petrecere sau reuniune de familie unde consumăm alcool ne aduce starea de bine (inițial :)) dar, pentru aceasta, plătim un preț: un gram de alcool aduce 7 calorii, ceea ce este mai mult decât majoritatea nutrienților. Doar un gram de grăsime pură ne aduce mai mult de atât, adică 9 calorii… și de sărbători mesele noastre abundă în mâncăruri grase. Surprinzător 1 gram de carbohidrați ne aduce 4 calorii și un gram de proteină tot 4.
așa cum facem cu celelalte tipuri de alimente: carbohidrați, grăsimi sau proteine, pentru care consumăm energie ca să le putem transforma în alte elemente mai mici pe care să le putem absorbi în organism. Alcoolul se poate absorbi direct, deci nu este nevoie de vreun alt proces pentru descompunerea lui. Organismul nostru nu „muncește” pentru a-l asimila.
Deoarece alcoolul este perceput ca o toxină de organism, ficatul îl metabolizează cu prioritate. Grăsimile de la masa de crăciun sau revelion trebuie să aștepte la rând. Și, cât timp se metabolizează alcoolul, nu consumăm calorii suplimentar din alte surse! Viteza de metabolizare a alcoolului este de aproximativ 30 grame/oră și de aceea ne „amețim” dacă consumăm mai mult (pentru unii :))
Ficatul, în mod normal, menține nivelul zahărului din organism în echilibru. Atunci când este ocupat cu metabolizarea alcoolului nu mai poate face asta eficient și nivelul glicemiei scade și rămâne scăzut până când se termină de procesat alcoolul. De aceea simțim nevoia de a consuma dulce după ce consumăm alcool și eventuala durere de cap de a doua zi.
De fapt, orice calorie obținută din alimentație dacă nu e consumată se va stoca sub formă de grăsime. Dar caloriile obținute din alcool sunt stocate sub formă de grăsime inițial în ficat! Durează destul de mult până când ficatul poate exporta grăsimea către alte depozite din organism. Iar dacă noi consumăm prea des alcool sau prea mult, atunci ficatul nu mai reușește să trimită grăsimea în alte zone și obținem celebra „burtă de băutor de bere”.
Dacă înțelegem ce se întâmplă putem și acționa. Evident nu putem sări peste Crăciun sau revelion. Viața ar fi cam tristă fără ele. Și un consum moderat de alcool în această perioadă nu ne va dăuna ba dimpotrivă, sunt anumite băuturi chiar sănătoase. Dar, din punct de vedere al controlului greutății e bine să ținem cont de următoarele lucruri:
Sărbători fericite și multă sănătate!
Tu ai și alte sugestii despre cum putem ține alcoolul și/sau greutatea sub control?
Exercițiile cardio sunt considerate o metodă necesară pentru slăbire și majoritatea dintre noi credem că o oră de cardio pe […]
Ați observat că de multe ori, spre final de antrenament ridicăm puțin pulsul? Uneori pentru câteva minute bune chiar dacă […]
Cel mai lung drum începe cu primul pas… cel puțin așa ne învață un vechi proverb! Și în #WeightLoss, sau […]